Aplicație SSM – Platformă digitală instruire SSM online

0730 776 776

IPA Regional Conference 2024: Sănătatea și Securitatea în Muncă

26 Septembrie 2024, de Petrica Muresan

📅 În perioada 10 -11 septembrie 2024, la Hotel Pullman din București, a avut loc conferința regională IPA Regional Conference: Accidents at Work, un eveniment deosebit organizat de EU-OSHA (Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă) și sprijinit de specialiști în sănătate și securitate în muncă (SSM) din toată regiunea. Evenimentul a reunit inspectori SSM, manageri ai punctelor focale SSM și alți experți din domeniu, care și-au propus să discute și să găsească soluții pentru prevenirea accidentelor de muncă.



Subiecte esențiale abordate


Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, fiecare zi aducând în prim-plan teme importante legate de prevenirea producerii accidentelor la locul de muncă. În prima zi, participanții au avut ocazia să afle despre cadrul legal european referitor la accidentele de muncă, iar Tim Tregenza a prezentat date statistice relevante privind aceste accidente la nivelul UE.


Printre prezentările notabile s-au numărat analiza comparativă a accidentelor de muncă din România precum și aspecte privind prevenirea producerii și conștientizarea consecințelor accidentelor de muncă, expuse de reprezentantul nostru Petru Mureșan, manager al companiei SSM.ro by Consultia. De asemenea, campania SLIC (Comitetul Inspectorilor de Muncă), prezentată de Maria José Tiago din partea Autorității pentru Condiții de Muncă din Portugalia, a oferit o perspectivă practică asupra măsurilor eficiente de prevenire a accidentelor.



Deschiderea evenimentului – Ziua 1


Prima zi a început cu un cuvânt de bun venit din partea organizatorilor, reprezentanți ai EU-OSHATim Tregenza, Senior Network Manager, și Michele Dinelli, Manager al proiectului IPA. De asemenea, la deschidere a participat și Doru Costin Darabont, Director General al INCDPM (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii), o autoritate de top în domeniul securității și sănătății în muncă din România.


În dinamica primei zile a evenimentului un prim subiect abordat a fost cadrul legal al accidentelor de muncă în Uniunea Europeană deschis de către Michele Dinelli, IPA Manager, EU-OSHA și continuat cu câteva statistici importante de către Tim Tregenza, Senior Network Manager, EU-OSHA.


Pe lista subiectelor importante s-au numărat și experiența în abordarea și creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de accidentele la locul de muncă subiect dezbatut de reprezentantul nostru, Petru Mureșan, OSHA External Service.

Petru Mureșan a extins discuția, abordând subiecte complementare de importanță strategică în domeniul securității și sănătății în muncă. În cadrul intervenției sale, a subliniat, de asemenea, rolul platformei SSM.ro în facilitarea tranzițiției spre gestionarea electronică completă a documentelor necesare pentru gestionarea activităților de securitate și sănătate în muncă și prevenirea și stingerea incendiilor.



Focus pe experiențele țărilor din UE și nu numai – Ziua 2


Cea de-a doua zi a fost dedicată în mare parte împărtășirii experiențelor din țările beneficiare ale proiectului IPA, printre care Albania, Bosnia, Muntenegru, Macedonia de nord, Serbia, Turcia, Moldova. De asemenea, au fost prezentate și experiențe din țări candidate la UE, cum ar fi Republica Moldova, reprezentanți precum Iurie Crăciuneac și Rodica Tabur aducând în discuție provocările și soluțiile implementate în Republica Moldova, în ceea ce privește accidentele de muncă.




Concluzii și importanța evenimentului


Conferința s-a încheiat cu discuții deschise și sesiuni de întrebări și răspunsuri, în care participanții au putut să-și exprime opiniile și să împărtășească bune practici. Organizatorii, printre care Michele Dinelli, au subliniat importanța cooperării la nivel regional pentru a îmbunătăți prevenția și gestionarea riscurilor în muncă.

În concluzie, IPA Regional Conference a fost un eveniment esențial pentru dezvoltarea și consolidarea politicilor de sănătate și securitate în muncă în regiune, oferind participanților un mediu de învățare și schimb de experiențe.