Carduri rfid pt autorizare și semnare în platforma SSM.ro
28 Iunie 2024, de Petrica Muresan
Vești bune pentru utilizatorii platformei SSM.ro,
Pentru că excelența este reperul echipei SSM.ro atunci când vine vorba despre soluțiile pe care le punem la dispoziția partenerilor noștrii, vă informăm că funcția referitoare la utilizarea cardurilor în procesul de acces / semnare documente în cadrul platformei SSM.ro a devenit funcțională și se află într-o continuă dezvoltare, cu scopul lărgirii ariei de utilitate a cardului.
În acest context, cardul SSM.ro, care este utilizat și pentru accesul în incinta angajatorului și întocmirea electronică a documentelor de evidență a timpului de muncă, va deveni și cea mai eficientă modalitate de disciplinare a angajaților atunci când vorbim despre aducerea la îndeplinire a obligațiilor legale referitoare la parcurgerea instruirilor și asimilarea cunoștințelor necesare desfășurării în condiții de siguranță a activității, sau despre prezența la medicul de medicina muncii la termenele prestabilite de angajator și comunicate de către acesta, în prealabil.
Pentru a determina angajatul să devină interesat de îndeplinirea acestor obligații, SSM.ro va pune la dispoziția utilizatorilor săi o soluție care va conduce la blocarea cardului de acces la locul de muncă a salariaților care au ingnorat instruirea teoretică efectuată prin intermediul platformei, prin neparcurgerea materialului de instruire / nepromovarea testului de veririficare a cunoștințelor asimilate în urma instruiri teoretice / nesemnarea fișei de instruire. De asemenea, expirarea perioadei de valabilitate a fișei de aptitudine, urmare a neprezentării în termenul stabilit de angajator pentru efectuarea controalelor medicale periodice va conduce la dezactivarea automată a cardului de acces la locul de muncă și la punerea angajatului în imposibilitatea de executare a contractului individual de muncă.
În toate aceste situații, precum și în alte situații prestabilite care pot fi indicate / solicitate pentru a fi integrate în acest proces automatizat, SSM.ro va trimite notificări atât lucrătorului al cărui card a fost blocat cât și conducătorului locului de muncă și administratorului ( sau persoanelor indicate de acesta) în legătură cu numele angajatului / data și motivul care au generat blocarea cardului de acces / modalitatea de reactivare. În acest mod, salariatul va deveni direct interesat în respectarea obligațiilor privind participarea la procesele de instruire ssm/psi, sau la efectuarea controalelor medicale periodice, pentru a evita punerea în situația de a nu avea acces la locul de muncă, adică de a se află în imposibilitatea de a se ponta și de a-și duce la îndeplinire sarcinile de serviciu ceea ce, implicit, va conduce la afectarea drepturilor salariale proporțional cu durata de timp în care cardul de acces la locul de muncă a fost blocat.
Știm că o astfel de situație trebuie să se fundamenteze pe reguli interne și prevederi care să pună o astfel de procedură într-un cadru legal și funcțional. Din acest motiv, vom pregăti și materiale care vor conține prevederi orientative ce vor permite utilizatorilor SSM.ro să își completeze regulamentele interne cu o astfel de procedură și să informeze în timp util salariații în legătură cu efectele care derivă din ignorarea obligațiilor privind participarea la instruirile ssm/psi sau efectuarea la timp a controalelor medicale obligatorii.
De asemenea, o altă utilitate a cardului SSM.ro, poate fi dată de sprijinul pe care acesta îl acordă persoanei desemnată de către angajator să gestioneze transmiterile în registrul electronic de evidență a salariaților. Este bine știut faptul că una din cele mai frecvente forme de muncă nedeclarată întâlnită în cadrul marilor companii, este dată de omisiunea transmiterii în REVISAL a încetării perioadei de suspendare a contractului de muncă. Reluarea activității de către angajat fără ca persoana desemnată de angajator să fi transmis încetarea suspendării contractului de muncă , cu o zi înainte de data la care urmează să fie reluată activitatea, duce la apariția unei stări contravenționale care va putea fi oricând constatată de inspectorii de muncă prin interogarea REVISAL, și care conduce (potrivit prevederilor art.260(e1) din Codul Muncii) la aplicarea unei amenzi contravenționale de 20.000 lei / angajat identificat într-o astfel de situație. Pentru a evita o astfel de situație, cardul de acces la locul de muncă va fi blocat de SSM.ro de la data la care statusul contractului de muncă, în cadrul platformei, va fi ”suspendat” și până la data la care este obligatorie transmiterea în revisal a încetării perioadei de suspendare. La această dată, va fi reactivat cardul de acces, dar numai după operarea în revisal, urmare a notificării pe care lucrătorul desemnat cu aducerea la indeplinire a acestei obligații o va primi de la SSM.ro. Mesajul de reactivare a cardului, la expirarea periodei de suspendare, va fi transmis și lucrătorului al cărui raport de muncă a fost reactivsat.
În cazul existenței unui concurs de situații care au dus la blocarea cardului de acces al lucrătorului (control medical expirat, lipsa instruirii, raport de muncă suspendat) starea de blocare se va menține până la momentul în care toate cauzele care au condus la blocarea acestuia vor fi eliminate.
Propunerile și sugestiile dumneavoastră au șansa să devină soluții / funcții / procese automatizate în cadrul platformei SSM:ro.
SSM.ro – Intelligence Inside